Η κρυμμένη δύναμη του “ευχαριστώ”

Έχει τεράστια δύναμη η λέξη “σ’ευχαριστώ”, μήπως να τη λέμε συχνότερα πριν μας την φορολογήσουν; Δεν αρκούν οι πράξεις για το “σε ευχαριστώ” είναι καλό να το λέει και το στόμα, να το ακούν και τα αφτιά για να γλυκαίνει η ψυχή!

 

Σε ευχαριστώ γιατί με βοήθησες(…)

Σε ευχαριστώ γιατί μου χαμογέλασες ακόμα και αν δεν είχες καλή μέρα(…)

Σε ευχαριστώ για τη στήριξη σου στη δουλειά μου(…)

Σε ευχαριστώ που με πίστεψες(…)

Σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να σε γνωρίσω(…)

Σε ευχαριστώ που μου έδωσες προτεραιότητα ακόμα κι αν πέρασα το “STOP”(…)

Σε ευχαριστώ…

 

Είναι στενάχωρο που όσο μεγαλώνω  συνειδητοποιώ  πως ακούω λιγότερα “σε ευχαριστώ” από αυτά που άκουγα σε μικρότερη ηλικία   (δε θα πω και από αυτά που λέω γιατί την λέω συχνά ως λέξη, μέσα στη μέρα μου)!

Ας ξεκαθαρίσω κάτι, δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ την υποχρέωση να σε βοηθήσει επαγγελματικά, να σε στηρίξει προσωπικά, να σε υπερασπιστεί. ‘Οταν το κάνει όμως, πες ένα “σε ευχαριστώ”. Για σένα είναι δύο λέξεις για τον άλλον είναι ηθική ικανοποίηση, είναι απόλυτα υγιές να υπάρχει αυτή η μορφή ικανοποίησης. Δεν είναι τίποτα αυτονόητο και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μπορεί να μην τα είχες καταφέρει αν δε σε βοηθούσε ο άλλος, είναι τόσο δύσκολο να πεις ένα ευχαριστώ;;

Σήμερα με τα τόσα λίγα “σε ευχαριστώ” που έχω ακούσει έχω οδηγηθεί στο εξής συμπέρασμα: υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων αυτοί που λένε το “ευχαριστώ” σαν νερό και αυτοί που δε τη γνωρίζουν σαν λέξη.

Οι “ευχαριστάτηδες”

Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι που λένε “σε ευχαριστώ” ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα στη καθημερινότητα τους και αν τους ρωτήσεις δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος που το κάνουν. Κάποιοι ισχυρίζονται πως “είναι καλό να ακούγεται η λέξη σε ευχαριστώ” άλλοι λένε πως “δε στοιχίζει τίποτα και κάνει τον άλλον να τους χαμογελάσει” κάποιοι άλλοι στηρίζουν πως έχει διεγερτικό!

Οι “μη- ευχαριστάκηδες”

Σημείωση δεν είναι αχάριστοι απλά δε ξέρουν πόση δύναμη έχει η λέξη όταν ακούγεται στο χώρο. Και πόση δύναμη αποκτά αυτός που δέχεται το “ευχαριστώ”. Είναι άνθρωποι ίσως που δε έμαθαν να λένε “ευχαριστώ” αλλά μάθανε να το ακούν, άρα δεν είναι εύκολο το πουν αλλά τους είναι απόλυτα φυσικό να το δεχτούν και μερικοί από αυτούς δεν αντιλαμβάνονται την  ευγνωμοσύνη που κρύβεται πίσω από τη λέξη “σε ευχαριστώ”.

 

Είναι προσωπικό στοίχημα να λες “ευχαριστώ”…. εγώ θα το κερδίζω καθημερινά.  

Για εσένα που σε βοήθησα, που σε στήριξα, που σου παραχώρησα τη θέση μου στο λεωφορείο, που σου χάρισα τη φιλία μου… εύχομαι να μάθεις τη σπουδαιότητα του να λες “ευχαριστώ”.

 

 

 Χαριτωμένη

About

Από μικρή που λες είχα μία μικρή συνήθεια να πέφτω πάνω σε αγνώστους και να τους χαμογελάω, πλέον στα 23 μου έχω βελτιωθεί δε κουτουλάω πάνω τους, αλλά μιλάω ακόμα σε αγνώστους στο δρόμο! Οι φίλοι με φωνάζουν «Δήμαρχο» γιατί μπορεί να χαιρετήσω όλη τη Θεσσαλονίκη σε μία μικρή μου βόλτα. Είμαι δυναμική και πολυάσχολη υδροχοίνα πρώτου δεκαημέρου. Αγαπάω τους φίλους μου, την επικοινωνία με τον κόσμο και αν δε γίνω συγγραφέας ή παρουσιάστρια θα γκρινιάζω στο σκυλάκι μου το Νώα. Το blog ξεκίνησε για μένα μέσα σε ένα βράδυ και χωρίς στήριξη και καθοδήγηση φίλων δε ξέρω αν θα το λάτρευες και εσύ όπως εγώ. Η αλήθεια είναι πως το να κρατάω σημειώσεις είναι ένα παιδικό συνήθειο…που σήμερα λέγεται blogging! Ανακάλυψε τον κόσμο μέσα από τα μάτια μου & κράτα σημειώσεις με κόκκινο κραγιόν!Θα ήθελες να μοιραστείς τις σκέψεις σου;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Lady's Note 2016 © Copyright by CupCode